Tuesday, October 5, 2010

Maher Zain oh Maher Zain

 Kebelakangan ni aku suka sgt dgr lagu2 maher zain..dia punya lirik byk unsur2 pengajaran..bagus la klu kte hayati betul2..Walaupun lagu2 dlm english n ade satu dua lgu dlm arab tp sedap tuk didengar..Ape org ckp mesra pendengar..hehe..Antara lagu2 popular beliau adalah InsyaAllah,Open your Eyes,Thank you Allah,The Chosen One,For the Rest of My Life (sekadar menyebut beberapa buah je la)..

    Ni sedikit maklumat tentang Maher zain ni..dia ni artis Sweden kelahiran Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik.Budak engineering jgk la kira.Ni lagi bersemangat nak bergelar engineer ni..hehe.Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di Lubnan.Kemana tumpahnya kuah klu x ke nasi kan..Asalnya dia duk terlibat ngan muzik kat Sweden je tp setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden, Maher diperkenalkan oleh Red One. Maher mula bekerja dengan Red One sebagai artis di Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.


Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “.


Kepada sape2 yg belum penah dengar lagu Maher Zain ni aku sarankan cuba dengar..Mmg akn jatuh hati la ngan lirik n muzik dia ni..K la nk layan lagu dlu yea..Bye2..

No comments:

Post a Comment